Toto je celý název lukostřelecké soutěže, která se koná vždy na jaře a na podzim na nádherné zřícenině hradu Beckov, poblíž Nového města nad Váhom. Letošní ročník se turnaj konal 7. 4. a 29. 9. 2018 a obou se členové našeho spolku SEBU účastnili v hojnějším i skromnějším počtu.

7. 4. 2018

účast: Dan, Lenka, Kara, Michal, Petr, Saša

Chystali jsme se na tuto akci poprvé tak jsme nic nenechali náhodě. Zařídili si ubytování v kuželkárně přímo pod hradem a vyrazili už v pátek odpoledne. Přes různé peripetie na silnicích jsme dorazili na místo cca ve 21hod. Ubytovali se, chvíli se pobavili a usnuli.

Ráno v 8:00 už jsme byli na hradě, zaregistrovali jsme se, dostali bodovačky a rozdělili se do skupin. Následovalo uvítání a zahájení od lukostřelecké skupiny Vres, která celý tento turnaj pořádala. Rozešli jsme se po disciplínách a po slavnostním výstřelu z děla jsme začali.

Disciplín bylo celkem 18 a některé byly velmi zajímavé, např. kolo neštěstí nebo kachny, kde jste mohli odcházet až s -15 body. Dále se střílelo na různé pohyblivé terče ale i na terče na velkou vzdálenost a dále třeba na houbičky. Dá se říct, že každému se povedlo něco ať už mě kachny nebo Michalovi dálka měli jsme ze svých výsledků vcelku dobrý pocit.

Po odstřílení všech disciplín a odevzdání bodovaček organizátorům byl pro všechny účastníky soutěže připraven guláš a další občerstvení.

Dále následovalo vyhlášení vítězů v jednotlivých kategoriích. Výherci vždy dostali diplom, medaili a tričko s dominantní disciplínou kachny jako památku na tento turnaj + v kategorii dospělých láhev Trenčanské medoviny. Od nás ze spolku stanuli na bedně vítězů dva střelci.

Saša Jauernik na 3. místě kategorie dorost, tradiční luk

Lenka Česká na 1. místě kategorie ženy, tradiční luk

Po vyhlášení výsledků už následoval jen poslední výstřel ze strážní věže a rozloučení s ostatními střelci, se kterými jsme se za ty dva dny seznámili.

Všichni jsme se shodli, že to byla krásná akce a že jestli ne na podzim tak určitě na jaře se zas vrátíme si zastřílet s tak fajn lidmi na tento nádherný hrad.

29. 9. 2018

účast: Lenka, Kouba (účastník našeho lukostřeleckého tábora)

Zkrátka jsem si postavila hlavu a jela. Opět jsem si zařídila ubytování a vyrazila už v pátek. V Brně mě vyzvednul Kouba s jeho tátou a všichni společně jsme jeli na Beckov.

Průběh turnaje byl velmi podobný až na velmi větrné počasí, které bylo na loukách v okolí hradu na střelbu dost nepříjemné. I disciplíny byly podobné až na pár změn, např: střelba na Anču (pavouk) a na její kokony. Bohužel se nám bodově nedařilo tak dobře jako minule ale nakonec jsme to ustáli.

Sice se mi nepodařilo obhájit 1. místo ale tentokrát jsem urvala 2. místo opět v kategorii žen, tradiční luk dostala jsem diplom, medovinu, medaili a tričko tentokrát s obrázkem disciplíny drak.

Uvidíme jak příští rok, ale určitě zase přijedeme. Tuhle akci doporučuji každému, kdo rád střílí a chce poznat nové lidi, kteří mají rádi stejnou činnost a dozvědět se o jejich stylu lukostřelby, co používají za terče a kde v jakých podmínkách trénují a spoustu dalších zajímavých informací. A v neposlední řadě poznat krásu Beckova. Stojí to za to.

Lenka Česká – zástupce shromáždění SEBU

Kategorie: Reportáže