O letních prázdninách 11. – 25. srpna 2018 se uskutečnil další ročník tábora s výukou lukostřelby, který pořádá Spolek evropských bojových umění Kladno. Letošní tábor se odehrával v Jižních Čechách poblíž vesnice Petříkov. Tábořiště obklopuje krásná příroda, jak lesy a louky, které jsou ideální ke hrám a lukostřelbě, tak velké množství rybníků. Ještě nevíme přesně, kde se bude konat další tábor, který už teď připravujeme, ale určitě bude. Informace se včas dozvíte buď na našich webových stránkách tak na naší facebookové stránce, kde se můžete pokochat fotkami a videi z letošního a předchozích táborů.

Osazenstvo:
Hlavní vedoucí: Dan Lev
Oddílový vedoucí:
Lenka Česká
David Macák
Linda Podrabská
Zdravotník: Kara Zoltánová
Kuchařka: Eva Zoltánová
Pomocník: Alexandr Zoltán

A co vlastně se na takovém táboře dělo? Letošní rok se nesl v duchu starých Mayů, kteří jsou až do dnešních dnů záhadou. Byly jsme rozděleni na tři týmy. Žlutí – Hledači pokladů, Fialoví – Fialové lebky, Červení – Mayští objevitelé. Přičemž si každý tým vytvořil svoji vlajku a pokřik. Kromě lukostřelby jsme hráli různé hry, které byly zaměřeny jak na spolupráci a komunikaci v týmu, tak na schopnosti a dovednosti jednotlivců. Také jsme se snažili rozvinout jejich kreativitu a další oblasti vědění a dovedností. Ty byly organizovány prostřednictvím seminářů, na které se děti podle svých zájmů přihlašovaly. Nevynechali jsme ani čistě sportovní utkání.

Náš den začínal budíčkem, většinou v 7:30. Každý den měl službu v kuchyni jeden z oddílů, které pomáhali naší skvělé kuchařce Evě s přípravou snídaně a během dne s ostatními potřebnými činnosti. Následovala krátká rozcvička, pod vedením zdravotníka, a snídaně. Po snídani obvykle začala výuka lukostřelby pod vedením Dana, Lenky a Davida. Děti byly rozděleny do několika skupin od začátečníků až po pokročilé. Každá skupina střílela buď od snídaně do svačiny, nebo od svačiny do oběda. Paralelně s lukostřelbou probíhala kreativní dílna s Lindou, kde děti vytvářely výrobky z kerahmoty a mayské čelenky. Každá skupina také prošla intenzivní přednáškou zdravovědy doprovázenou názornou simulací. Pak byl skvělý oběd a polední klid. Po poledním klidu obvykle následovala nějaká hra mimo tábor, ve které mohly týmy získat body do celotáborové hry. Po návratu do tábora se buď hrála některá z míčových a menších her nebo probíhaly semináře. Orientace v mapě a práce s buzolou a kompasem, umění čtení v šifrách, technika a využití uzlů, příroda kolem nás a biologická laboratoř, kde se děti mohly podívat na struktury běžným okem neviděné. Po skončení seminářů nebo her následoval večerní program. Někdy byla noční hra, např. foukaná a stezka odvahy, nebo se pořádal turnaj v Bangu a nechyběl ani táborák. Ke službě patřily i noční hlídky které k našemu překvapení vydržely asi 9 dní plně funkční. Poté večerka a dobrou noc pro všechny.

V rámci tábora jsme podnikli dva výlety. První byl na koupaliště v Borovanech, kam jsme pohodlně dojeli vlakem, a druhý do Nových hradů, pěšky podle buzoly a azimutů. Koupaliště bylo skvělým odreagováním od tábora a všichni jsme si ho naplno užili. Voda byla příjemná a některým z nás se vůbec nechtělo ven. Na koupališti byly různé atrakce jako skluzavka a skokanský můstek a samozřejmě i stánek s občerstvením. Druhý výlet byl trošku náročnější, ale nakonec jsme všichni bezpečně dorazili na určené místo a tím byl hrad. Byli jsme i na prohlídce, kde jsme vyfasovali úžasné veliké bačkory, ve kterých se šlo maximálně tak klouzat a žádný jiný pohyb nebyl fyzikálně možný. Prohlídka byla hezká a zajímavá a po hromadné fotce na nádvoří a chvilkovém rozchodu na náměstí jsme vyrazili zpět, směr tábořiště.

A jak to vlastně bylo s tou lukostřelbou. Lukostřelba začala druhý den vysvětlením techniky napínání luku, založením šípu a bezpečnosti. Primární disciplínou pro ty, co drželi luk v ruce poprvé byla po první týden terčová střelba na 10 a 15 metrů, aby se naučili správně mířit a trefit cíl. Podle úspěšnosti na terčovce jsme rozdělili děti do tří skupin – začátečníci, mírně pokročilí a pokročilí. Pokročilí byly ti, kteří u nás střílí pravidelně nebo mají větší zkušenosti s lukostřelbou v jiném spolku. Ti si terčovku odstříleli tak dvakrát a poté pro ně byly připravené další disciplíny jako vlajka, králíci, běhající kolečka, dálková střelba atd. K těmto disciplínám se dostali i všichni ostatní jen o pár dnů později. A předposlední den proběhl velký lukostřelecký turnaj, kde mohli změřit své síly. A stále to není vše.

O víkendu k nám na tábor přijel Max s Bárou, kteří nám připravili několik krásných lanových aktivit. S nimi přijela také Dominika, díky které máme spoustu krásných fotek a videí. Lanové atrakce byly skvělé, jak lezení po špryclovém žebříku, vyzkoušení pružnosti a zpětného tahu bandží lana, tak skvělou vysokou houpačku, která byla po překonání prvotního strachu naprosto úžasná. Ještě jednou jim děkujeme a doufáme, že za námi zas přijedou.

Nyní výsledky celotáborové hry. K našemu překvapení a radosti to byl velmi vyrovnaný boj. Bodování totiž nebylo jen za samotné hry. Body týmy získávali ve hrách, také sbíráním mincí a částí mayského horoskopu, které byly rozmístěny na různých místech v táboře a dále za tvorbu herbářů a další aktivity. Rozdíly v bodech byly následující. První byli žlutí, druzí červení s rozdílem jeden bod a třetí byli fialoví, kteří byli za červenými také o jeden bod. Měli jsme velkou radost, že týmy byly v podstatě vyrovnané a výsledek se lišil o pár nalezených mincí nebo lépe upravených herbářů. Poslední večer proběhlo slavnostní vyhodnocení s předáním diplomů za celotáborovku, diplomů za určitou osobnostní dovednost a pamětních placek. A nechyběl ani slavnostní táborák. Všem nám bylo líto, že tímto vlastně tábor končí, ale řekli jsme si, že rok není až tak dlouhá doba a že se zas uvidíme.

Myslím, že za všechny můžu říct, že se tábor vydařil a bylo to správně strávených 14 dní. O dalším ročníku tábora budete včas informováni. Můžete nás sledovat na naší fb stránce: www.facebook.com/sebutabor a na www.sebu.cz. Pojeďte taky s námi, stojí to za to. Lenka Česká – zástupce shromáždění SEBU

Kategorie: Reportáže