Dne 22. 9. 2018 se Spolek evropských bojových umění SEBU účastnil již osmého ročníku závodu běhu do schodů v kladenském Podprůhonu, který organizoval Spolek Podprůhon, tentokráte ke stoletému výročí první republiky. A právě díky Spolku Podprůhon jsme měli příležitost se této akce zúčastnit. Na akci byla připomenuta také osobnost kolečského rodáka a odbojáře Rudolfa Knotka, který byl v roce 1942 zastřelen na schodech smrti v koncentračním táboře Mauthausen a podle kterého je ulice se schody, kde probíhal závod, pojmenována. Více informací o samotné akci zde.

Luk, šíp, nůž a sekera

účastníci: Milan, Vašek, Lenka, Kara, Láďa, Miroslav, Saša, Jirka, Vladěna, Honza Kr., Matyáš, Honza Ko., Petr, Honza B., Matyáš M.

  Program celé akce začínal ve 14 hodin. My jsme však byli na místě už v 11hod. Postavili zástěny, umístili terče jak na lukostřelbu, tak na vrhání zbraní a páskami označili bezpečné zóny pro diváky. Poté proběhl nácvik lukostřelecké exhibice, do které jsme zahrnuli např. hromadné střelby, střelbu za ústupu i útoku, souboje a další disciplíny. Dále jsme si projeli, jak správně instruovat návštěvníky a hlavně děti, kteří nikdy nedrželi luk v ruce tak, aby byli schopni správně a bezpečně vystřelit a při troše dobré vůle zasáhnout cíl. Než celá akce vypukla, zbylo nám trochu volného času. Někdo zašel na oběd a někdo si užíval slunného počasí na loučce.

  Zhruba ve 14:20 se začaly objevovat první dušičky, které by si rády zkusily střelbu i vrhání zbraně. Děti u sebe měly kartičky, na které dostávaly na každém stanovišti razítko, a pokud obešly všechny, mohly kartičku směnit za nějakou odměnu. Ale nejen děti měly možnost si zastřílet a zaházet, touto zkušeností si prošla i valná většina rodičů, prarodičů a dalšího osazenstva akce.

  I někteří z našich řad se účastnili běhu do 96 schodů. Láďa má úžasný dar vyhecovat a namotivovat lidi k jakékoliv aktivitě. 😊 Nejlepší čas z nás nakonec urval náš vrhač Matyáš.

  Účastí na této akci jsme se chtěli zaměřit i na propagaci našeho Spolku a dostat se více do povědomí Kladeňáků. Děkujeme Spolku Podprůhon za tuto možnost a těšíme se na další spolupráci. Nakonec bych ještě jednou, co by „organizátor“, poděkovala všem od nás kdo se této akce zúčastnili. Doufám, že jste si to užili stejně jako já a přineslo vám to i další zkušenosti jak se střelbou, tak s prací s lidmi.

Lenka Česká – zástupce shromáždění SEBU

Kategorie: Reportáže